VPN

VPN (Virtual Private Network) eli virtuaalinen erillisverkko on tapa, jolla kaksi tai useampia yrityksen verkkoja voidaan yhdistää julkisen verkon yli muodostaen näennäisesti yksityisen verkon. Nykyisin VPN-määritelmä on laajennettu koskemaan myös yksittäisten etätyöasemien liittämistä yrityksen verkkoon.

VPN-verkon yksityisyys ja tietoturva voidaan hoitaa joko fyysisesti tai salauksella. Asiakkaan verkkoja yhdistävä VPN voi siis perustua jommallekummalle seuraavista:

  • Perinteiset suljetut verkot, kuten operaattoriverkot fyysisellä suojauksella
  • Julkiset ja avoimet verkot, kuten salattu Internet

Tammikuussa 2019 raportoitiin monien ilmaisten VPN-sovellusten tietoturvaongelmista. Osa ilmaisista mobiililaitteiden VPN-ohjelmista paljastui tosiasiallisesti vakoiluohjelmiksi, jotka eivät piilottaneet käyttäjän todellista IP-osoitetta eikä sijaintia. Sen sijaan ne keräsivät käyttäjän laitteelta tarpeettoman paljon tietoa. Sovellus saattoi haluta esimerkiksi lukea, muokata tai poistaa puhelimessa olevaa dataa, urkkia laitteelle talletettuja puhelinnumeroita sekä selvittää kännykän sijainnin. Lisäksi jotkut sovellukset saattoivat häiritä käyttäjiä mainoksilla.

 Applen App Storen ja Google Play -latauspalvelujen suosituimmasta ilmaisesta, mutta tietoturvaltaan puutteellisesta VPN-sovelluksesta oli vuoden 2018 lopulla omistuspohjaltaan kiinalaisten tahojen valmistamia, vaikka ne usein esiintyivät muualle rekisteröidyn osoitteen ja yritysnimen kautta. Selvitys oli tehty näiden latauspalvelujen brittiläisten ja yhdysvaltalaisten toimipisteiden latausmäärien perusteella.