Virtuaalivaluutta Ethereum & The Merge uudistus

By Outi

Virtuaalivaluutta Ethereum vaihtoi syyskuussa 2022 protokollansa proof-of-stake -malliin. The Merge -nimityksellä tunnettu uudistus antaa tulevaisuudessa enemmän mahdollisuuksia alustan skaalautuvuudelle. Mistä uudistuksessa on kyse ja mitä vaikutuksia sillä on nykyhetkeen ja tulevaisuuteen?

Mitä The Merge tarkoittaa käytännössä?

Virtuaalivaluutta Ethereum toteutti torstaina 15.9.2022 merkittävän uudistuksen. Vuosia suunniteltu “the merge” -uudistus tarkoittaa sitä, että Ethereumin louhinta vaihtuu proof of stake -malliin, eli osuustodistusmalliin. 

Uudistuksen myötä uusien Ethereumien louhinta ei enää perustu tietokoneiden laskentatehoon, vaan siihen, miten paljon louhija omistaa Ethereum-valuuttaa. Ethereumin valuutalla etherillä tehtyjen transaktioiden varmistajaksi pääsee, mikäli omistaa 32 etheriä. Varmistajat saavat palkkioksi uusia ethereitä.

32 etherin arvo on tällä hetkellä yli 40 000 euroa, joten varmistajalla tulee olla merkittävä omistus ethereitä.  

Tässä ovat TOP5 suosituinta kryptovaluuttaa >>

Virtuaalivaluutta ethereum toimi aiemmin proof of work -mallilla

Virtuaalivaluutta Ethereum perustui aiemmin proof of work -malliin, eli työtodistukseen. Siinä louhijat luovuttivat osan tietokoneidensa laskentatehosta virtuaalivaluutalla tehtyjen transaktioiden varmentamiseen. Palkkioksi tästä he saavat uusia kryptokolikoita. 

Proof of work -malli on edelleen käytössä tunnetuimman kryptovaluutan bitcoinin louhinnassa. Työtodistusmallin ongelmia ovat kuitenkin sähkönkulutus sekä rajoitukset skaalautuvuudelle. 

Louhintaan käytettävät tietokoneet vievät älyttömän määrän sähköä, jonka vuoksi esimerkiksi Kiina on kieltänyt kryptovaluuttojen louhinnan. Sähkönkulutus on ongelma paitsi ilmastonmuutoksen, myös Eurooppaa ravistelevan energiakriisin vuoksi.

Proof of work -malli asettaa lisäksi rajoitteita transaktioiden nopeudelle. Se, kuinka paljon ja kuinka nopeasti transaktioita saadaan varmennettua, riippuu laskentatehosta. Nopeus ja suurempi määrä transaktioita vaatii aina vain tehokkaampia tietokoneita. 

Työtodistukseen perustuvan virtuaalivaluutan käyttö ei voi yleistyä, ellei varmentaminen ole riittävän tehokasta. Tämä on haasteena myös bitcoineilla, jolla tehtyjen transaktioiden määrän varmentaminen käy huomattavasti hitaammin verrattuna pankkien maksuliikenteeseen.

Näin virtuaalivaluutat eroavat muista valuutoista >>

Näin The Merge vaikuttaa ethereumiin ja sen käyttäjiin

Virtuaalivaluutta Ethereum on ollut suosittu valuutta louhijoiden keskuudessa. Sillä on ollut yhtäaikaisesti jopa miljoona louhijaa. Etherin louhintaan keskittyneitä konesaleja on muutoksen vuoksi suljettu ja miljardien arvosta näytönohjaimia vapautuu muuhun käyttöön.

Kaikki eivät ole tyytyväisiä Ethereumin toteuttamaan muutokseen. Sen vuoksi etherin lohkoketju jakaantuu kahdeksi erilliseksi haaraksi: toinen haara on proof of stake -mallin mukainen ja toinen jatkaa vanhalla tutulla proof of work -protokollalla. 

Virtuaalivaluutta Ethereum aiheutti aiemmin etherin työtodistusmallisella louhinnalla jopa 90 terawattitunnin vuosittaisen sähkönkulutuksen. Uudistuksen myötä sähkönkulutus on pudonnut lähes nollaan. 

Tiedätkö, mitä nämä valuuttakauppoihin liittyvät termit tarkoittavat?

Virtuaalivaluutta ethereum kokee konkreettisempia muutoksia vasta tulevaisuudessa

Ethereumin The Merge -uudistus ei vielä muuta tavallisen valuutankäyttäjän kannalta juuri mitään. Uudistus oli kuitenkin tehtävä, jotta alustan ominaisuuksia voidaan kehittää ja skaalautuvuutta lisätä. 

Ethereum kärsii siis edelleen korkeista transaktiomaksuista, eikä alustaa pystytä skaalaamaan halutusti. Ethereum kokee suurempia uudistuksia näillä näkymin vuonna 2023, joilla lienee jo enemmän vaikutusta tavallisellekin käyttäjälle. Tätä uudistusta kutsutaan termillä “sharding”.

Sijoittajan näkökulmasta The Merge on vaikuttanut käyttöön etherin määrän vähentymisenä. Uudistetun ethereumin rinnalla on parin vuoden ajan toiminut Beacon Chain, johon sijoittajat ovat lukinneet rahojaan päästäkseen lohkoketjun validaattoreiden joukkoon. Beacon Chain yhdistettiin uudistuneeseen ethereumiin ja näin siitä tuli uudistetun ethereumin genesis block eli aloituslohko.

Tällä hetkellä alkusijoittajien rahat ovat kiinni beacon chainissa, ja ne vapautuvat vasta sitten, kun the mergen jälkeinen uudistus tehdään. On arveltu, että the mergen jälkeen uusia ethereitä tulisi markkinoille 90 % vähemmän kuin aiemmin. Lisäksi uudet sijoittajat haluavat päästä mukaan uudistetun ethereumin validaattoreiksi. Tämä edellyttää 32 etherin sijoitusta, joka on myös sidottu pois valuuttamarkkinoiden käytöstä. 

Kaikki nämä yhdessä aiheuttavat sen, että ethereitä tulee ja liikkuu markkinoilla todennäköisesti aiempaa vähemmän. Samaan aikaan kysyntä saattaa nousta voimakkaasti, sillä uuden ethereumin skaalautuvuuden mahdollisuudet kiinnostavat sekä käyttäjiä että sijoittajia. Nähtäväksi jää, tuleeko etherin kohdalla tapahtumaan tarjontashokki, jos kysyntä ylittää rajusti saatavilla olevan valuutan määrän.

Lue myös: Mitä lohkoketju tarkoittaa ja mitkä ovat sen hyödyt?


Muuta mielenkiintoista luettavaa

Elämä on jatkuvaa opiskelua

Oletko miettinyt, mitä lähihistoriassamme oikeastaan on tapahtunut? Esimerkiksi Suomen sotahistoria tuon toisen maailman sodan aikoihin? Historian opiskelu tuo myös ajatuksia esimerkiksi oman talouden hoitoon ja hallintaan, sekä siihen minne ne omat rahat laittaisi, kuten kenties osakkeisiin vai peräti bitcoineihin tai muihin kryptovaluuttoihin. Elämän mittaiseen oppimiseen liittyvät myös riskit ja niiden ottaminen, kenties sinunkin kannattaa jossain vaiheessa tehdä omalle taloudellesi riskitesti, tai ainakin käydä tutussa paikallisessa pankissa tekemässä sellainen, ei siitä haittaakaan olisi.

Oletko miettinyt, että voimme opetella asioita myös suoratoisto kanavien ohjelmien kautta? Sisustaminen, ruoanlaitto, säästäminen ja sijoittaminen ovat heti sellaisia ajatuksia, joita voi opetella tai ainakin saada ideoita suoratoiston kautta.

Mikä on tubettaja?

Tubettaja tuottaa videosisältöä verkkoon yksin tai ryhmässä YouTube-videopalveluun, jonne  sisältö suosituimpana suoratoistovideopalveluna useimmiten ladataan. Monet tubettajat tekevät videoita työkseen, sillä he saavat videoiden katseluista tuloja. Moni tubettaja saa tulonsa kaupallisesta yhteistyöstä tai videoissa pyörivistä mainoksista. Kaikki tubettajien tulot ovat veronalaista tuloa ja niistä pitää maksaa veroa.

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

2 kommenttia artikkeliin ”Virtuaalivaluutta Ethereum & The Merge uudistus”

Vastaa