Kryptopörssi FTX :n konkurssi tuhoaa muitakin

By Outi

Kryptopörssi FTX ajautui konkurssiin. Yksi maailman suurimmista kryptopörssialustoista joutui konkurssiin vain muutamassa päivässä ja sai sijoittajat epäilemään kryptoyhtiöiden ja -valuuttojen luotettavuutta. Miksi kryptopörssi FTX ajautui konkurssiin ja mitä siitä on tähän mennessä seurannut?

Näin kryptopörssi FTX joutui konkurssiin

Kryptopörssi FTX:n ongelmat saivat alkunsa Coindeskin 2.11.2022 julkaisemasta paljastusartikkelista. Artikkelin mukaan FTX:n sisaryhtiön Alameda Researchin taseesta liian suuri osa on epälikvideissä tokeneissa, kuten FTX:n omassa FTT:ssä.  

Artikkeli itsessään ei vielä saanut FTX:n asiakkaita reagoimaan sen kummemmin. Vasta kun Binancen omistaja Changpeng Zhao twiittasi yhtiön myyvän kaikki FTT -tokeninsa pois, sijoittajat säikähtivät toden teolla. 

Eikä ihme, sillä Binancen kohdalla ei puhuta mistään pienestä omistuksesta. Binancella oli FTT:tä noin 580 miljoonan dollarin arvosta. Zhao vihjasi twiitissään, että myynnin syynä olisi riskienhallinta. Tämä sai sijoittajat spekuloimaan FTX:n taloustilannetta tarkemmin. 

Sunnuntaina 6.11.2022 julkaistun twiitin jälkeen ei mennyt kuin kaksi päivää, niin FTX oli maksuvaikeuksissa. Asiakkaat olivat nostaneet varojaan pois FTX:stä niin paljon, että kryptopörssi joutui keskeyttämään nostot. Yhtiön likviditeetti ei riittäisi kattamaan pois nostettavia varoja. 

Lue lisää FTX:n konkurssiin johtaneista tapahtumista >>

Kryptopörssistä puuttui varoja

Markkinat huokaisivat helpotuksesta, kun Binance ja FTX kertoivat Twitterissä tehneensä aiesopimuksen: Binance ostaisi FTX:n ja näin vältyttäisiin konkurssilta. Helpotus oli kuitenkin väliaikainen, sillä lopulta Binance perääntyi sopimuksesta. Yrityskaupan ehtona ollut due diligence -selvitys oli paljastanut FTX:n talouden olevan liian huonolla tolalla.

FTX:n taseesta vaikuttaa puuttuvan miljardi dollaria. Aukon arvellaan liittyvän yhtiön tekemiin pelastusoperaatioihin viime kuukausien aikana. FTX auttoi muun muassa sisaryhtiötään keväällä: Alameda Research olisi muutoin kaatunut Terra Lunan ja muiden kryptoyhtöiden romahduksien seurauksena. FTX on ollut auttamassa myös muita konkurssiuhan alla olleita yhtiöitä ja näin se on rakentanut itselleen mainetta vakavaraisena yhtiönä.

FTT-tokenin arvo on romahtanut ja FTX ajautumassa konkurssiin. Yhtiö ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin lukuun ottamatta FTX Digital Markets, FTX Australia, FTX Expess Pay ja LedgerX -toimintojaan. FTX:n omistajan Sam Bankman-Friedin omaisuus on lähestulkoon kadonnut ja hänen luksustalonsa Bahamalla on laitettu myyntiin 40 miljoonalla dollarilla. FTX joutuu rikostutkinnan kohteeksi Bahamalla konkurssin vuoksi. 

Ikään kuin konkurssiuutisissa ei olisi ollut tarpeeksi, FTX joutui vielä hakkeroinnin kohteeksi. Joku varasti 600 miljoonan arvosta käyttäjien varoja FTX:n palvelusta. Hakkeri vaihtoi varastamansa kryptot Etheriin ja on tällä hetkellä yksi suurimpia ETH-valuutan omistajia. Hänen omistuksiensa arvo artikkelia kirjoittaessa on noin 288,8 miljoonaa dollaria. 

Suomalaisten verotiedoissa yllätti kryptokauppoja tehnyt koodari >>

Konkurssin seurauksista kärsivät muutkin

FTX:n toiminta kryptomaailmassa oli melko laajalle ulottunutta. Siksi sen konkurssiuutinen aiheutti kryptovaluuttojen kurssiromahduksen. Bitcoinin kurssi on alimmillaan sitten joulukuun 2020: yhden bitcoinin saa noin 16 000 dollarilla.

FTX oli omistajana tai kumppanina myös muissa kryptovaluuttaan liittyvissä yrityksissä, joten konkurssi vaikuttaa myös niihin. Monet yritykset omistavat myös merkittäviä määriä FTT:tä, joten ne ovat vaikeuksissa FTT:n arvon romahdettua. 

FTX:n sisaryhtiö Alameda Research on jo hakeutunut konkurssiin. Useat yhtiöt ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä tai lopettavansa yhteistyön FTX:n kanssa. Esimerkiksi Visa ilmoitti lopettavansa FTX:n kanssa suunnitellun maksukorttiohjelman. 

Monet muutkin yhtiöt ovat ilmoittaneet konkurssista tai nostojen estämisestä omasta palvelustaan. Yhtiöiden varoja on myös sidottuna FTX:n palvelussa. Esimerkiksi Solanalla on kymmenien miljoonien arvosta tokeneita FTX:ssä ja lisäksi osakeomistuksia. Kryptolainauspalvelu BlockFi rajoitti myös nostojen ja talletuksien tekoa. FTX US pelasti BlockFi:n luotottamalla yhtiön toimintaa. 

Joidenkin kryptovaluuttojen arvo on myös sidoksissa FTX:n vaihtokursseihin ja FTX oli maailman toiseksi suurimpana kryptopörssinä merkittävä virtuaalivaluuttojen kauppapaikka. Tulip Protocol ilmoitti keskeyttävänsä talletukset ja lainapalvelut siihen asti, että lohkoketju vakautuu. Tulip oli FTX:n tunnettu kumppani ja sen TULIP-valuutalla käytiin kauppaa FTX:ssä. 

Euron kurssi on vahvistumassa – hetken huumaa vai pidempiaikainen muutos? >>

Kryptopörssi FTX tulee vetämään alas muitakin toimijoita

FTX:n kaatuminen on vaikuttanut kryptovaluuttojen kursseihin merkittävästi. Myös stable coinien kurssit ovat viime viikolla heittelehtineet odotettua enemmän. FTX:n konkurssi tulee vaikuttamaan useisiin yrityksiin ja todennäköisesti osa niistä ajautuu myös konkurssiin tai sulautuu osaksi toista yhtiötä yrityskauppojen myötä. 

Konkurssi vaikuttaa alan yhtiöihin myös välillisesti kryptovaluuttojen kurssimuutoksien myötä. Yhä useammat siirtävät varojaan pois palveluista konkurssien ja palveluiden asettamien nostokieltojen pelossa. 

Paniikkinostot aiheuttavat lisää paniikkia: koska kurssit laskevat, myös isojen omistajien pitää likvidoida kryptovaluuttansa ennen kuin niiden arvo romahtaa täysin. Kun isot omistajat haluavat nostaa varansa palvelusta samaan aikaan, yritys joutuu ongelmiin, koska sillä pitäisi olla tarpeeksi varoja kattamaan asiakkaiden nostot ja samaan aikaan yrityksen toiminta. Tämä johtaa yritysten likviditeettiongelmiin ja lopulta valuutan arvon mitätöitymiseen sekä konkursseihin.  

Kryptotalvi täällä taas – tätä se tarkoittaa >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kryptopörssi FTX :n konkurssi tuhoaa muitakin”

Vastaa