Kryptotalvi tulossa taas? Tätä se tarkoittaisi

By Outi

Kryptotalvi on spekulaatioiden mukaan saapumassa jälleen. Kryptovaluuttojen kurssit ovat olleet pitkään laskusuunnassa, eikä esimerkiksi bitcoinin kurssi ole lähelläkään viime vuoden huippulukemia. Mitä kryptotalvi tarkoittaa ja millaisia seurauksia sillä on kryptomarkkinoille?

Mitä kryptotalvi tarkoittaa?

Kryptotalvi viittaa tilanteeseen, jossa kryptovaluuttojen kurssit ensin laskevat voimakkaasti ja jäävät sen jälkeen pitkittyneeseen laskumarkkinaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että sijoittajat eivät saisi kryptovaluutoista tuottoja ja kryptomarkkinat hiljenisivät. 

Kryptotalvi on vilissyt uutisissa tiuhaan vuoden 2022 aikana. Esimerkiksi bitcoinin kurssi oli marraskuussa 2021 parhaimmillaan yli 56  000 euroa, mutta tällä hetkellä se on noin 20 000 euroa. Kurssilasku parhaisiin päiviin verrattuna on siis huomattava, eikä bitcoinin kurssi ole näyttänyt toipumisen merkkejä menneinä kuukausina. 

Kryptotalvesta on peloteltu esimerkiksi tammikuussa 2022, kun bitcoinin kurssi romahti huippulukemista noin 30 000 euron tuntumaan. Kryptotalvesta puhuttiin jälleen kesäkuussa 2022, kun bitcoinin arvosta suli äkkiä pois 12 prosenttia ja valuutan arvo putosi alimmilleen sitten joulukuun 2020. Monien muidenkin kryptovaluuttojen kurssit ovat näinä ajankohtina laskeneet roimasti.

Näin aloitat sijoittamisen osakkeilla >>

Kryptotalvi voi aiheuttaa valuuttanostojen jäädytyksen

Kryptotalvi uhkaa iskeä silloin, kun kryptovaluuttojen kurssit laskevat yhtäkkiä ja pysyvät pitkään laskusuuntaisina. Kryptotalvella on ikäviä seurauksia sekä sijoittajille että valuuttojen parissa työskenteleville.  

Epävakaat ja laskusuuntaiset markkinat ovat tehneet kryptovaluuttoja tallettavien palvelujen yritystoiminnasta haastavaa. Yritykset ovat joutuneet jäädyttämään nostoja, jotta palvelu pysyisi toiminnassa. 

Kesäkuussa 2022 kryptojen kurssien laskiessa yhdysvaltalainen Celsius Network ilmoitti jäädyttäneensä kryptovaluuttojen nostot palvelustaan markkinaolosuhteiden vuoksi. Toimenpiteen tarkoituksena oli turvata yrityksen toiminta pitkällä aikavälillä, mutta Celsius Network meni kuitenkin konkurssiin. 

Lokakuussa 2022 isobritannialainen Freeway jäädytti asiakkaidensa varat. Asiakkaat eivät pääse nostamaan varojaan, eikä tilille kirjautuminen ole mahdollista. Freewayn oman tokenin arvo romahti uutisen seurauksena 74 %. Palvelun asiakkaat ovat näreissään. Epäluottamusta herättää se, että yhtiö on poistanut nettisivuiltaan johtajien nimiä ja kuvia. Onko myös Freeway menossa konkurssiin Celsius Networkin tavoin? 

Oletko jo tutustunut tähän suomalaiseen kryptovaluuttaan? >>

Laskumarkkinalla on ikäviä seurauksia

Kryptopörssit ja -alustat ovat joutuneet markkinatilanteen vuoksi irtisanomaan henkilöstöään. Esimerkiksi Gemini -kryptopörssistä irtisanottiin kesäkuun alussa 10 prosenttia sen työntekijöistä. Myös Coinbase ilmoitti kesäkuussa 2022 irtisanovansa 18 prosenttia kryptovaluuttapörssinsä työntekijöistä.  

Kryptomarkkinoiden hiljentyminen vaikuttaa myös louhintaan: louhintapalkkiot pienenevät, kun kryptoja virtaa markkinoilla vähemmän. Kryptotalvi voi viedä joidenkin kryptovaluuttojen arvon jopa nollaan, eivätkä edes stable coinit ole turvassa tältä. Toukokuussa 2022 myös dollariin arvoon sidottujen stable coinien arvo romahti. 

Vakaana pidetty ja vuosia olemassaollut stable coin Terra menetti toukokuussa täysin arvonsa ja pyyhki samalla markkinoilta useita kymmeniä miljardeja euroja. Terran arvo oli sidottu sisarkolikko Lunaan, jonka arvo taas määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Käyttäjät pystyivät vaihtamaan aina Terraa Lunaan yhden dollarin arvosta, jolloin Luna toimi Terran arvoa vakauttavana ankkurina. Terran julkaisseen yhtiön perustaja on etsintäkuulutettu, sillä romahdus vei mukanaan 40 miljardia sijoittajien rahoja.

Miksi dollarin arvo vahvistuu ja euro heikkenee? >>

Näin sijoittaja voi ennakoida kryptotalvea

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat olleet laskumarkkinassa pitkään, eikä niiden arvo ole noussut lähellekään huippulukemia. Vaarassa ovat myös muihin valuuttoihin ankkuroidut stable coinit. Sijoittaja ei voi siis luottaa ”vanhojen ja vakaiden” kryptovaluuttojen säilyttävän arvonsa kryptotalven puhaltaessa kylmää tuultaan.

Näin ostat kryptovaluuttoja >>

Myös osakemarkkinat ovat laskusuunnassa eli niin sanotussa karhumarkkinassa. Osakkeiden taustalla on kuitenkin aina yritys, jolla on varallisuutta ja vakautta. Näin ei ole kryptovaluuttojen kohdalla. Uusi kryptotalvi tarkoittaisi siis todennäköisesti jälleen joidenkin kryptovaluuttojen arvon katoamista ja kryptoihin keskittyneiden yhtiöiden henkilöstövähennyksiä ja jopa konkursseja.

Tavallisen sijoittajan kannattaa olla tarkkana, mille alustalle tallettaa rahojaan. Fiksu sijoittaja ei pidä kaikkea kryptovarallisuuttaan tallessa vain yhden yrityksen tarjoamalla tilillä. Kryptovaluuttaan kannattaa sijoittaa vain sellaista rahaa, jonka voi hävitä kokonaan. Sillä vaikka kryptovaluuttojen kohdalla järisyttävä kurssinousu on mahdollinen, myös valuutan totaalinen syöksylasku on mahdollista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miten kryptovaluutat ovat reagoineet osakkeiden laskumarkkinaan? >>


Muuta mielenkiintoista luettavaa

MobilePay: Tehokas ja kätevä maksupalvelu

MobilePay on tehokas ja kätevä mobiilimaksupalvelu, joka on saavuttanut suuren suosion Pohjoismaissa. Sen avulla voi maksaa verkko- ja fyysisissä kaupoissa sekä siirtää rahaa suoraan ystäville ja tuttaville. MobilePayn käyttö helpottaa arjen raha-asioiden hoitoa ja tarjoaa nopean ja turvallisen tavan maksaa ostokset.

Navionics: Edistyksellinen merikarttasovellus ja navigointiratkaisu

Navionics on merkittävä merikarttasovellus ja navigointiratkaisu, joka tarjoaa veneilijöille ja muiden vesistöjen käyttäjille luotettavaa ja tarkkaa tietoa vesiväylien tilasta, satamista, syvyyskartoista ja muista navigointiin liittyvistä tiedoista. Tämä edistyksellinen sovellus on suunniteltu tukemaan veneilijöitä, purjehtijoita ja kalastajia heidän matkallaan turvallisuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.

Lego Master Suomi – joukkueet rakentavat mestariteoksia

Lego Masters Suomi on suosittu kilpailuohjelma, jossa tiimit kilpailevat luomalla upeita rakennelmia Lego-palikoista. Osallistujat osoittavat luovuuttaan, taitojaan ja tiimityötä rakentaessaan uskomattomia Lego-teoksia. Kilpailu vaatii mielikuvitusta, tarkkuutta ja nopeita ratkaisuja. Lego Masters on inspiroiva ohjelma kaikille Lego-faneille, jotka rakastavat nähdä palikoiden muuttuvan.

Mikä on dropshipping verkkokauppa?

Dropshipping -verkkokauppa on yksi nopeimmin kasvavista liiketoimintamalleista nykypäivän digitaalisessa maailmassa. Dropshipping mahdollistaa yrittäjille verkkokaupan perustamisen ilman tarvetta varastolle, tuotteiden pakkaamiselle tai lähetysten hallinnalle.

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

5 kommenttia artikkeliin ”Kryptotalvi tulossa taas? Tätä se tarkoittaisi”

Vastaa