Kryptovaluutan osto on yllättävän simppeliä

By Outi

Onko kryptovaluutan osto jäänyt sinulla ajatuksen tasolle siksi, että ostoprosessi tuntuu monimutkaiselta? Loppujen lopuksi kyseessä on melko simppeli toimenpide: tutustuttuasi kaupanteon vaiheisiin ja alustojen toimintaan onnistut kryptovaluutan ostamisessa varmasti. Lue tästä artikkelista perusteet kryptovaluutan ostosta!

Kryptovaluutan osto edellyttää lompakkoa

Kun haluat ostaa kryptovaluuttoja, sinun kannattaa hankkia lompakko virtuaalivaluutan säilytystä varten. Monet kauppapaikat tarjoavat lompakon palvelunsa sisällä, joka voi olla ihan toimiva ratkaisu varsinkin aloittelijoilla ja silloin, jos teet kauppaa kryptoilla pienillä summilla. Varmempi ja turvallisempi säilytystapa on kuitenkin erillinen lompakko.

Lompakko voi sijaita erillisellä, ulkoisella kovalevyllä tai online-palvelussa. Ulkoiset, ns. “kylmät” lompakot ovat hintavampia ja siksi aloittelijalle ja vähän kauppaa tekevälle parempi ratkaisu voikin olla “lämmin” lompakko, johon pääsee netin välityksellä.

Kaikissa lompakoissa on olennaista muistaa turvallisuus. Online-lompakon turvallisuus ei ole kokonaan sinun käsissäsi: muista tarkistaa palveluntarjoajan luotettavuus ja säilytä kryptojasi vain luotetuissa lompakkopalveluissa. Kovalevyllä sijaitseva lompakko ei ole alttiina hakkeroinnille, mutta olet itse täysin vastuussa siitä, miten kovalevyä säilytät. Kovalevyn tai sen avaimen kadotessa tai tuhoutuessa katoavat myös kryptovaluuttasi. 

Lue lisää kryptovaluutan säilytyksestä ja erilaisista lompakoista >>

Kryptovaluuttaa ostetaan netin kauppapaikoilta

Kryptovaluuttoja myydään eri kauppapaikoilla. Seuraavaksi sinun tulee valita kauppapaikka, josta haluat kryptovaluuttaa ostaa. 

Tarjolla on sekä kotimaisia että ulkomaisia kauppapaikkoja. Osassa on mahdollista hankkia vain tiettyjä kryptovaluuttoja, kun taas usein ulkomaisilla kauppapaikoilla valikoima on runsaampi. 

Kun vertailet kauppapaikkoja keskenään, kiinnitä huomiota kaupankäynnin kuluihin sekä mahdollisiin muihin kuluihin. Tarkista kauppapaikan luotettavuus selvittämällä palveluntarjoajan taustoja ja esimerkiksi lukemalla käyttäjien arvioita sekä kokemuksia kyseisestä alustasta. 

Varsinkin aloittelijan kannalta hyvä toiminto on mahdollisuus tehdä kryptovaluutan osto “leikkirahalla” ennen oikeiden kauppojen tekoa. Osa kauppapaikoista tarjoaa tällaisen mahdollisuuden kaupankäynnin harjoitteluun ja se kannattaa ehdottomasti hyödyntää. 

Nämä ovat valuuttatreidaajan 3 eri kauppakohdetta >>

Näin kryptovaluutan osto tapahtuu

Kun sinulla on lompakko kryptovaluutoillesi ja olet valinnut kauppapaikan, on aika toteuttaa kryptovaluutan osto. Vaikka valuuttaa voi yleensä säilyttää myös kauppapaikan omassa lompakossa, kannattaa varat varmuuden vuoksi siirtää omaan lompakkoon. 

Voit ostaa kryptovaluuttoja pidemmän ajan sijoitusta varten tai harjoittaa kryptovaluutoilla treidausta. Kryptovaluutan voi vaihtaa toiseksi kryptovaluutaksi tai fiat-rahaksi (eli esimerkiksi euroiksi). Muista pitää kirjaa tekemistäsi kaupoista, sillä kryptovaluuttoja koskee verotus, kuten muitakin omaisuuslajeja.

Verotuksesta kannattaa ottaa selvää, sillä se poikkeaa jonkun verran muun muassa osakekauppojen verotuksesta. Et esimerkiksi voi vähentää tappioita kryptovaluutoilla tehdyistä voitoista. Verotus aktualisoituu silloin, kun vaihdat kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan tai “oikeaan” valuuttaan (kuten euroiksi tai dollareiksi), mutta myös silloin, jos ostat kryptovaluutoilla jotain hyödykettä. Tarkista ajantasaiset ohjeet kryptovaluutan verotuksesta verotoimiston sivuilta.

Kryptopörssi eroaa osakepörssistä

Tunnettuja kauppapaikkoja ovat muun muassa Binance, Coinbase ja eToro. Lisäksi löytyy suomalaiset kauppapaikat Northcrypto ja Coinmotion. Kryptovaluutan osto onnistuu myös esimerkiksi Nordnetin välityksellä.  

Kryptovaluutan osto eroaa perinteisestä osakepörssistä siten, että kauppapaikat ovat auki yötä päivää. Virtuaalivaluuttojen kurssit ovat myös huomattavasti volatiilimpia kuin osakkeiden tai perinteisten valuuttojen. Suurten voittojen, mutta toisaalta myös isojen häviöiden mahdollisuus voi olla sekunneista kiinni. 

Kuten osaketoimeksiantoihin, myös kryptovaluutoilla käytävään treiadukseen on olemassa automaatioita, kuten botteja, jotka hoitavat osto- ja myyntitoimeksiannot puolestasi. Automatisoidut botit seuraavat algoritmejä ja toimivat niihin perustuen. Hyvä puoli automaatiossa on se, että botit tekevät päätöksiä datan pohjalta paljon ihmistä nopeammin. Huono puoli on toki se, että botti ei pysty reagoimaan markkinan kokonaiskuvan muutokseen ja botin toimintaa pitääkin seurata sekä muuttaa tarvittaessa. 

Kryptovaluuttojen kurssit eivät välttämättä reagoi markkinoiden ja talouden tapahtumiin samoin kuin osakkeet tai fiat-valuutat. Käynnissä oleva laskumarkkina ja pelko inflaation aiheuttamista suurista koronnousuista on kuitenkin vaikuttanut myös kryptovaluuttojen kursseihin laskusuuntaisesti. 

Näin kryptovaluuttojen kurssit ovat sukeltaneet >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

2 kommenttia artikkeliin ”Kryptovaluutan osto on yllättävän simppeliä”

Vastaa