Kryptovaluutta kurssit – reagoivatko ne laskumarkkinaan?

By Outi

Maailmalla ahdistutaan inflaatiosta ja euron arvo heikkenee, mutta miten tähän kaikkeen reagoivat kryptovaluutta kurssit? Kryptovaluuttojen arvostus ei välttämättä noudattele perinteisten valuuttojen kurssivaihteluita, vaan voi elää ihan omaa elämäänsä. Miltä kryptovaluutta kurssit näyttävät nyt, kun perinteisten valuuttojen kurssit heikkenevät ja talouden pelätään taantuvan?

Mitä euron ja dollarin kursseille on tapahtunut?

Vuoden 2022 euron arvo on heikentynyt poikkeuksellisesti. Kesällä 2022 euro ajautui pariteettiin Yhdysvaltain dollarin kanssa. Euro ja dollari olivat siis samassa kurssissa. Näin on tapahtunut viimeksi 20 vuotta sitten. Kaikki nämä edeltävät vuodet euro on ollut dollaria vahvempi. 

Syksyllä 2022 euron arvo vajosi jo alle dollarin. Myös muiden eurooppalaisten valuuttojen kurssit heikkenivät suhteessa dollariin. Esimerkiksi Iso-Britannian punta on heikentynyt merkittävästi

Eurooppaa koettelee energiakriisi ja inflaatio, jotka houkuttelevat perinteisiä valuutta- ja arvopaperisijoittajia Yhdysvaltojen sijoitusmarkkinoille. Yhdysvallat tarjoaa varmempaa ja parempaa tuottoa muun muassa korkeamman korkotason vuoksi. 

Perinteiset fiat-valuutat Euroopassa sukeltavat, mutta miten reagoivat kryptovaluutta kurssit? Tarkastellaan seuraavaksi tunnetuimpien kryptovaluuttojen kurssimuutoksia viime kuukausien ajalta. 

Katso listaus TOP 5 kryptovaluutoista >>

Kryptovaluutta kurssit ovat laskusuunnassa

Tunnetuin kryptovaluutta bitcoin (BTC) keikkui vuonna 2021 uutisissa hillittömän arvonnousunsa vuoksi. Parhaimmillaan yhden bitcoinin arvo oli yli 60 000 euroa. 

Vuonna 2022 bitcoinin saralla on ollut hiljaisempaa. Vielä huhtikuussa 2022 bitcoinin kurssi oli noin 37 000 euroa, mutta lokakuussa kurssi oli laskenut lähes 47 %. Artikkelin julkaisuhetkellä lokakuussa yhden bitcoinin arvo on noin 19 700 euroa, mikä on alle kolmasosa kryptovaluutan huippuarvosta. 

Bitcoinin arvo lähti laskuun toukokuussa 2022. Suurempi arvonlasku koettiin kesäkuussa, jolloin tämän kryptovaluutan kurssi käväisi alimmillaan 18 000 eurossa. Sittemmin bitcoinin kurssi on vaihdellut 18 000 – 24 000 euron välillä. 

Touko- ja kesäkuussa bitcoineja myytiin enemmän kuin mitä ostettiin. Kysyntää oli siis vähemmän, jolloin kurssikin laski. Sijoittajat ovat huolissaan inflaatiosta, joka on Yhdysvalloissa korkein 40 vuoteen. Kryptovaluutat ovat korkeariskisiä sijoituskohteita ja niinpä sijoittajat halusivat siirtää omistuksiaan kryptoista vakaampiin sijoituskohteisiin. 

Kryptovaluutta kurssit saattavat kuitenkin heilahdella yllättävänkin nopeasti. Bitcoinin kurssissa tapahtui yllättävä romahdus myös vuoden 2021 keväällä. Loppuvuodesta 2021 bitcoinin arvo kuitenkin nousi ennätyslukemiin. Nähtäväksi jää, kuinka pitkään bitcoinin arvo tällä kertaa vielä sukeltaa 20 000 euron tuntumassa. 

Tiedätkö nämä hämmästyttävät faktat bitcoinista?

Kryptovaluutan arvosta voi sulaa pois jopa yli 50 %

Lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä Ethereum on myös kokenut kurssilaskun. Sen kryptovaluutta etherin (ETH) kurssi on laskenut viimeisen puolen vuoden aikana 52,25 %, eli jopa enemmän kuin bitcoin. Huhtikuussa 2022 etherin arvo oli vielä noin 2 800 euroa, mutta lokakuussa enää noin 1 340 euroa. 

Myös ether koki ison kurssilaskun kesäkuussa 2022, jolloin sen arvo kävi alle tuhannen euron. Vaikuttaa siltä, että sijoittajat ovat siirtäneet inflaatiopelon myötä rahojaan myös etheristä vakaampina pidettyihin kohteisiin. 

Ethereum toteutti syyskuussa The Merge -uudistuksen, jolloin louhinnan protokolla vaihdettiin proof of workista proof of stakeen. Vaihdos steikkaukseen ei lopulta aiheuttanut kuin hetkittäisen kurssinousun.

Tästä Ethereumin the merge -uudistuksessa on kyse >>

Kryptovaluutta kurssit reagoivat karhumarkkinaan

Yhdysvaltalaisen teknologiayhtiö Ripplen XRP-token on myös kokenut kurssilaskun alkukesästä. Sen kurssi ei toki alun alkaenkaan ole ollut bitcoinin ja etherin tasolla, vaan yhden XRP:n sai huhtikuussa 2022 noin 0,73 eurolla. Kesäkuussa arvo kävi alle 30 sentin. Nyt XRP:n arvo on noussut hieman takaisin ollen artikkelin kirjoitushetkellä noin 50 senttiä. 

Vuonna 2011 käyttöönotettu Litecoin (LTC) on menettänyt arvoaan keväästä rutkasti. Huhtikuussa litecoinin kurssi oli noin 102 euroa, mutta kesäkuussa se sukelsi vain 40 euron tietämille. Litecoinin kurssi ei ole noussut aiempiin lukemiin, vaan on lokakuussa noin 53 euron tuntumassa. 

Binance Coin (BNB) on myös laskenut. Huhtikuussa kryptovaluutan kurssi pyöri vielä 390 euron tuntumassa, mutta laski kesäkuussa 2022 180 euroon. Lokakuussa 2022 binance coinin kurssi on parempi kuin kesällä, mutta silti vielä kaukana kevään lukemista. Yhden binance coinin saa artikkelin julkaisuhetkellä noin 290 eurolla. 

Virtuaalivaluuttojen kurssit nousevat ja laskevat rajummin

Kryptovaluutta kurssit eivät välttämättä noudattele perinteisten valuuttojen arvostuksia. Näiden viiden esimerkin valossa markkinoiden yleinen lasku vaikuttaa tällä hetkellä kuitenkin myös kryptovaluuttojen kursseihin. 

Suurin lasku useiden virtuaalivaluuttojen kursseissa tapahtui kesäkuussa, jolloin Yhdysvaltain keskuspankki Fed nosti ohjauskorkoaan historiallisen paljon, peräti 0,75 prosenttiyksikköä. Koron nostamisella pyrittiin hillitsemään korkeaa inflaatiota.

Lue myös: Miksi dollarin kurssi vahvistuu ja euro heikkenee?

Ohjauskoron nostaminen viestitti sijoittajille pelkoa inflaatiosta ja tarvetta siirtää sijoitukset kryptoista vakaampiin kohteisiin. Kryptovaluutta kurssit lähtivät laskuun, kun niitä myytiin pois enemmän kuin mitä ostettiin. Monien kryptovaluuttojen arvosta on sulanut menneiden kuukausien aikana pois jopa yli 60 %. Vastaavasti euron arvo on muuttunut tänä aikana -10,74 %.

Kryptovaluutta kurssit ovat siis menneet laskumarkkinan mukana, mutta huomattavasti kovempaa kuin perinteiset fiat-valuutat. Arvonmuutos on hurjempaa kryptovaluutoilla ja sijoituksen arvo saattaa laskea huomattavasti hetkessä. Toisaalta oikeaan aikaan sijoittamalla pääsee myös nauttimaan perinteisiä valuuttoja suuremmista arvonnousuista. Tällä hetkellä kryptovaluutoissa tasaisempia kursseja voi odottaa niiltä stablecoineilta, joiden arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin.

Sinua voi kiinnostaa myös: Tätä kryptovaluutan louhinta on käytännössä >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kryptovaluutta kurssit – reagoivatko ne laskumarkkinaan?”

Vastaa