Mitä kryptovaluutan louhinta tarkoittaa käytännössä? Kyseessä on lohkoketjun ylläpitoon liittyviä toimenpiteitä, joiden suorittamiseen periaatteessa kuka tahansa voi osallistua. Lue lisää siitä, mitä louhinta on ja miten sitä toteutetaan!
Mitä kryptovaluutan louhinta tarkoittaa?
Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuihin, jotka ovat ikään kuin sähköisiä tilikirjoja. Lohkoketjut sisältävät tiedon valuutan omistuksista sekä sillä tehdyistä transaktioista.
Mitä lohkoketjut ovat? Lue lisää tästä >>
Kun kryptovaluutalla tehdään transaktioita, lohkoketjuun tulee lisää informaatiota, joka vertaisverkon tulee varmentaa. Louhinta on käytännössä lohkoketjun ylläpitoa. Ketjuun tulee uusia lohkoja, kun vertaisverkko on varmentanut ne.
Palkkioksi transaktioiden varmentamisesta ja lohkoketjun ylläpidosta kyseiset käyttäjät saavat pienen määrän kyseistä kryptovaluuttaa. Tätä kutsutaan louhinnaksi ja louhintaan osallistuvia käyttäjiä louhijoiksi.
Lohkoketjun varmentamiseen on olemassa kaksi erilaista tapaa, joista kerromme enemmän seuraavaksi.
Tiedätkö, mitä nämä 6 valuuttatreidaukseen liittyvää termiä tarkoittavat?
Kryptovaluutan louhinta tarvitsee tietokoneen laskentatehoa
Kryptovaluutan louhinta on alun alkaen perustunut työtodistusmenetelmään. Englanniksi tätä kutsutaan proof of work eli PoW-konsensukseksi. Maailman tunnetuimman kryptovaluutan bitcoinin lohkoketju perustuu proof of work -tapaan.
Työtodistemenetelmä vaatii laskentatehoa. Pankissa maksutapahtumat varmentaa suuri ja tehokas tietojärjestelmä, mutta kryptovaluuttojen tapauksessa tieto ja siten myös sen varmentaminen on hajautettu vertaisverkolle.
Proof of work -konsensuksessa louhija luovuttaa tietokoneensa laskentatehoa kryptovaluutalla tehtyjen transaktioiden varmentamiseen. Tapahtumat on kryptatty matemaattisesti ja louhijoiden tietokoneet koittavat kilpaa ratkaista nämä “arvoitukset”. Voittaja saa palkkioksi kryptovaluuttaa.
Proof of work eli PoW -tyylissä on monia alalajeja. Louhintaa voi tehdä esimerkiksi pilvilouhintana, tai prosessoreihin tai näytönohjainten tehoon perustuvana. Pilvilouhinta ei vaadi louhijalta niin suuria laiteinvestointeja kuin muut PoW-louhintatavat, mutta sähkönkulutus tulee silti huomioida.
Proof of work -louhintaa pidetään hyvin turvallisena, sillä lohkoketjun hakkeroiminen vaatii paljon enemmän vaivaa kuin louhintaan osallistuminen. Korkean sähkönkulutuksen ja laitevaatimusten vuoksi se ei ole kuitenkaan viime vuosina ollut enää suosiossa. Nykyään vähemmistö suosituimmista kryptovaluutoista perustuu PoW-konsensukselle.
Uutta kryptorahaa voi saada myös steikkauksella
Toinen tapa, joilla kryptovaluutan louhinta voidaan toteuttaa, on proof of stake eli steikkaus (staking). Tämä tapa ei oikeastaan ole louhintaa sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan PoS perustuu kryptovaluutan rajalliseen määrään ja valuutan omistamiseen. Louhijat lukitsevat omistamaansa kryptovaluuttaa lohkoketjun ylläpitotyöhön.
Steikkaajan lukitsemat kryptorahat ovat siis ikään kuin panttina uusien lohkoketjujen luomisessa. Jos steikkaaja yrittäisi väärentää tietoja, hän menettäisi kryptovaluuttansa. Toisaalta onnistuneesta ylläpidosta hän saa palkkioksi lisää kryptorahaa.
Yleensä steikkauksessa saa sitä enemmän palkkiota, mitä enemmän on lukinnut kryptovaluuttaa lohkoketjun ylläpitoon. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että “rikkaat rikastuvat eniten”, eli saavat huomattavasti enemmän lohkopalkkioita kuin muut.
Kryptovaluutat ovat pyrkineet ratkaisemaan tämän ongelman kehittämällä toisenlaisia tapoja lohkopalkkion määrittämiseen. Esimerkiksi XPCoin arpoo kryptokolikkojen iän perusteella, kuka steikkaajista saa oikeuden luoda uuden lohkoketjun.
Suurin osa uudemmista kryptovaluutoista perustuu proof of stake -konsensukseen. Sen etuja ovat parempi skaalautuvuus, minimaalinen energiankulutus ja se, ettei steikkaukseen tarvitse erityisiä laitehankintoja toisin kuin louhintaan.
Vanhemmista kryptovaluutoista osa on siirtynyt louhinnasta steikkaukseen tai valuutalle on muodostunut uusi haara, joka perustuu PoS-konsensukseen. Esimerkiksi Ethereum siirtyi proof of work -louhinnasta proof of stake -konsensukseen syyskuussa 2022.
Onko louhinta enää kannattavaa?
Proof of work -louhiminen on kannattavaa, mutta sen kannattavuus riippuu louhittavasta kryptovaluutasta sekä siitä, kuinka paljon on itse valmis panostamaan louhintaan.
Bitcoinilla on valtava määrä louhijoita ja sen louhinta on keskittynyt paljolti isojen yritysten tietokonesaleihin. Yksittäisen louhijan on vaikea kilpailla tätä vastaan. Mikäli haluaa louhia bitcoinia, on järkevämpää liittyä jonkun louhijayhteisön jäseneksi kuin tehdä louhintaa täysin itsenäisesti.
Aloittelevalle amatöörille voi olla parempi aloittaa jonkun selaimessa toimivan palvelun avulla. Louhinta ja steikkaus on niiden avulla nykypäivänä suhteellisen helppoa, eikä vaadi suuria investointeja heti alkuun. Bitcoinin sijaan louhintaa on järkevämpää tehdä yksityishenkilönä jollain altcoinilla, jonka arvon uskoo tulevaisuudessa nousevan.
Steikkaajalle valuuttavaihtoehtoja on suosituimpien kryptovaluuttojen joukossa jo enemmän. Myös steikkauksen voi aloittaa selaimessa toimivan palvelun kautta.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: kryptovaluutan verotus – ohjeita aloittelijalle