Kryptovaluuttojen verotus aloittelijoille

By Outi

Kryptovaluuttojen verotus aiheuttaa harmaita hiuksia varsinkin aloittaville sijoittajille. Miten verottaja suhtautuu kryptovaluuttaan ja mitä verottajalle pitää ilmoittaa? Kokosimme tähän artikkeliin perusasiat kryptovaluuttojen verotuksesta.

Tähän kryptovaluuttojen verotus perustuu

Kryptovaluutat eivät ole Suomen lain mukaan maksuväline, vaan ne luokitellaan tuloverolain alaiseksi omaisuudeksi. Kryptovaluutoista tulee maksaa veroa silloin, kun vaihdat kryptovaluuttaa toiseen kryptovaluuttaan tai mihin tahansa muuhun valuuttaan. Veroa pitää maksaa myös silloin, jos hankit hyödykkeitä kryptovaluutalla. 

Jos olet verovuoden aikana vain ostanut kryptovaluuttaa euroilla, sinulle ei ole vielä muodostunut verotettavaa tuloa. Veroa ei myöskään makseta, jos siirrät kryptovaluuttaa lompakosta toiseen. 

Kryptovaluutat ovat verottajan silmissä omaisuutta, vaikka niitä ei pidetäkään arvopapereina. Kryptovaluuttojen verotus tapahtuu pääomaverotuksen mukaisesti. Veroa maksetaan 30 % aina 30 000 euroon asti ja sen ylitse menevältä osalta 34 %. 

Jos omistat kryptovaluuttaa jonkun pelin sisällä, kryptovaluutta muuttuu verotettavaksi silloin, kun vaihdat pelissä käytetyn valuutan joksikin ulkopuoliseksi valuutaksi tai oikeaksi rahaksi. 

Tässä ovat suosituimmat kryptovaluutat vuonna 2022 >>

Kryptovaluutan louhinnan verotus riippuu louhintatavasta

Louhinnan verotus riippuu siitä, millä tavalla louhintaa tehdään. Proof of work -louhinta vaatii louhijalta työpanosta, jolloin sitä verotetaan ansiotulona. Veroprosentti riippuu siis louhinnasta ja muusta työstä saamasi tulon yhteismäärästä. 

Proof of stake -louhinnassa eli steikkauksessa sinun täytyy yleensä omistaa kryptovaluuttaa louhiaksesi sitä lisää. Verottaja katsoo, että lisäät omistuksiasi louhinnan avulla. Tämän tyyppisen louhinnan verotus on pääomaverotukseen perustuvaa: 30 % aina 30 000 euroon asti ja sen ylitse menevältä osalta 34 %.  

Louhintaa varten tarvitaan tehokas tietokone ja sähköä kuluu myös paljon. Laitteiston hankinnan voi mahdollisesti vähentää verotuksessa. Myös sähkölaskun voi vähentää verotuksessa, mikäli pystyy erittelemään, kuinka paljon louhintaan on kulunut sähköä.

Joko tiedät nämä hämmästyttävät asiat bitcoinista? >>

Kryptovaluutan verotus – tärkeää tietää

Voitot ja tappiot ilmoitetaan OmaVerossa tai lomakkeella 9A. Verottaja verottaa kryptovaluuttoja niin sanotulla FiFo-menetelmällä, joka tulee sanoista first in, – first out. Ensiksi ostetut erät siis myydään ensin.

Voit vähentää verotuksessa kaupankäynnistä syntyneet kulut. Myös tappiot voi vähentää. Poikkeuksena tähän tilanteeseen on ICO eli Initial Coin Offering. Jos olet sijoittanut yritykseen ja saanut vastineeksi sijoituksestasi kryptovaluuttaa, et voi vähentää tappioita verotuksessa. Sen sijaan, jos sijoituksesta saamasi kryptovaluutan arvo nousee, verottaja katsoo arvonnousun voitoksi. Sitä verotetaan pääomatuloverotuksen mukaisesti. 

Kryptovaluutoille voi hakea myös ennakkoveroa, jos haluat ennakoida virtuaalivaluutoista kertyvien voittojen verojen maksua koko vuoden ajalle. 

Tuloverolaissa on erityinen pienten luovutusvoittojen verovapaus. Se tarkoittaa sitä, että mikäli myyt tai vaihdat kryptovaluuttoja ja niiden luovutushinta on alle 1000 euroa, sinulle koituvasta voitosta ei tarvitse maksaa veroa. Toisaalta myöskään tappioista ei saa verovähennyksiä. Nämä kaupat tulee kuitenkin ilmoittaa verottajalle, vaikkei veroa koituisikaan maksettavaksi.                      

Millä kohteilla valuuttamarkkinoilla voi tehdä kauppaa (valuutan lisäksi)? >>  

Oikeanlainen kryptovaluuttojen verotus vaatii kirjanpitoa

Kryptovaluuttojen ostosta ja myynnistä kannattaa pitää tarkasti kirjaa. Kryptovaluutan omistajalla on muistiinpanovelvollisuus tekemistään kaupoista. Kryptovaluutalla tehdyt hankinnat tulee myös merkitä muistiin, sillä niitä verotetaan samoin kuin vaihtaisit kryptovaluuttaa fiat-rahaksi. 

Kun pidät kirjaa kryptovaluuttaomaisuudestasi, kirjaa muistiin nämä asiat:

  • Luovutuspäivä ja luovutushinta: milloin olet myynyt kryptovaluuttaa ja millä kurssilla.
  • Hankintapäivä ja hankintahinta: milloin olet ostanut kryptovaluuttaa ja millä kurssilla.
  • Hankkimisesta ja luovutuksesta aiheutuneet menot.

Käytä kirjanpidossasi johdonmukaisesti samaa kurssia, esimerkiksi luovutuspäivän päätöskurssia. Tarkista kurssi aina samalta sivustolta. Näin kryptovaluuttojen verotus tulee oikein laskettua ja merkittyä.

Kryptovaluuttojen kohdalla voi käyttää myös hankintameno-olettamaa. Jos valuutta on omistettu alle 10 vuotta, niin hankintameno-olettama on 20 % myyntihinnasta. Jos valuutan hankintapäivästä on yli 10 vuotta, voidaan hankintameno-olettamana käyttää 40 % myyntihinnasta. Hankintameno-olettaman myötä verovelvollinen voi käyttää itselleen suotuisinta hintaa luovutusvoittojen verotuksen määrittelyyn. Mitä korkeampi hankintahinta on ollut, sitä vähemmän koituu luovutusvoitosta maksettavaa veroa.

Jos annat kryptovaluuttoja lahjaksi, muista tarkistaa lahjaverotus. Jos taas kryptovaluutat ovat perintöä, myös niitä koskee perintöverotus. Jos kryptovaluuttasi katoavat esimerkiksi hakkeroinnin, huijauksen tai privaattiavaimen hukkumisen takia, ne katoavat myös omaisuudestasi. Et voi vähentää katoamista verotuksessa. 

Jos jätät kryptovaluutoista saamasi tulot ilmoittamatta, sinulle saatetaan määrätä veronkorotus. Tästä syystä tulot ja menot kannattaa ilmoittaa itse sen vuoden verotuksessa, jolloin ne ovat realisoituneet. Vuoden verotiedot ilmoitetaan viimeistään seuraavan vuoden keväänä veroilmoituksella. 

Tarkista ajantasaiset ohjeet Verohallinnon sivuilta.

Lue myös: Näin säilytät kryptovaluuttaa – mikä näistä lompakoista sopii sinulle?


Muuta luettavaa muualta:

Pidä huolta itsestäsi

Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?

Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.

Matkailu avartaa

Koska viimeksi olit reissussa? Ja oliko matkasi suomalaisille tutulle Rodoksen saarelle, vai matkasitko pidemmälle, vai löysitkö jotain uutta koettavaa tästä Euroopasta? Toisaalta myös kotimaassa tapahtuu koko ajan ja esimerkiksi viihteelle.fi ja citylehti.fi kertovat näistä tasaisin väliajoin, molemmat hieman omalla tavallaan. Toisaalta taasen suomalaisten makuun on ollut jo vuosikymmeniä erilaiset Itämeren risteilyt niin Ruotsiin, Viroon kuin Saksaan – oletko sinä jo ehtinyt testata nämä pääreitit?

Entä sitten matkailu jouluna, vai onko joulu merkitty aina ja ainoastaan kotona ja sukulaisilla olemiselle? Suosittelemme viettämään edes yhden joulun matkoilla ulkomailla, jotta pääsette kokemaan millaista se joulu voi olla muualla.

Ja jos ajattelee harrastaminen kannalta, niin voihan siitä matkailusta löytää omien harrastusten kautta, vaikka minkälaisia uusia puolia, ei aina tarvitse tyytyä niihin perinteisiin matkakohteisiin. Tietenkin matkailussa on viime aikoina noussut paljon esille myös ilmastokysymykset, joita kannattaa välillä muistaa miettiä. Se ei tarkoita, että et enää saisi matkustaa, mutta voisit ottaa ilmaston paremmin huomioon oman arkesi päätöksissä ja tekemisissä

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

2 kommenttia artikkeliin ”Kryptovaluuttojen verotus aloittelijoille”

Vastaa