Kryptovaluutan säilytys – tässä eri vaihtoehdot

By Outi

Kryptovaluutta on virtuaalista rahaa, joten kryptovaluutan säilytys herättää kysymyksiä. Millaisessa lompakossa kryptovaluuttoja säilytetään? Esittelemme tässä artikkelissa erilaisia tapoja virtuaalisen valuutan säilyttämiseen.

Kryptovaluutan säilytys tapahtuu lompakossa

Jos olet aloitteleva kryptosijoittaja ja käyttämäsi summat ovat pieniä, varojen säilytys kaupankäyntialustan tilillä on ihan hyvä ratkaisu. Kyseessä on turvallisuudeltaan samantyyppinen ratkaisu, kuin jos säilyttäisit rahaa esimerkiksi arvo-osuustililläsi tai osakesäästötililläsi. 

Kun kryptovarallisuutta alkaa kertymään enemmän, kryptovaluutan säilytys on olennaisempi kysymys. Tällöin esimerkiksi varojen hajauttaminen eri säilytyspaikkoihin on järkevää. 

Kryptovaluutan säilytys onnistuu eri tavoin, joissa jokaisessa on omat hyötynsä ja haittansa. Säilytyspaikasta tai tilistä puhutaan usein kryptovaluutan tapauksessa “lompakkona”. Lämpimillä lompakoilla viitataan säilytykseen, jossa varat ovat saatavilla netin kautta. Kylmä lompakko taas on säilytystapa, jossa varoihin ei pääse käsiksi netin välityksellä. 

Mitä virtuaalinen valuutta oikeastaan on?

Kryptovaluuttoja voi säilyttää kaupankäyntialustalla 

Varojen säilyttäminen kryptovaluuttapörssissä on usein aloittelevien kryptovaluuttasijoittajien suosima vaihtoehto. Varoja ei tarvitse siirtää paikasta toiseen, vaan ne ovat käytettävissä kaupankäyntiin samassa palvelussa hyvinkin nopeasti. 

Pörssisäilytyksessä kannattaa tutustua palveluntarjoajan perimiin palvelumaksuihin sekä siihen, miten varat on suojattu hakkereiden varalta. Jotkut palvelut tarjoavat esimerkiksi mahdollisuutta aikalukita varat hakkereilta tai mahdollisuuden käyttää useampaa avainta rahojen suojaamiseksi. Privaattiavaimet ovat kuitenkin palveluntarjoajan hallussa, joten kauppapaikan turvallisuus määrittää myös sen, kuinka turvassa rahasi ovat.

Pörssit ovat hakkereille kiinnostavia kohteita ja siksi niissä ei kannata säilyttää suuria summia. Vanhimmat kryptopörssipalvelut ovat kuitenkin luotettavia ja hakkerointeja tapahtuu erittäin harvoin. Varojen siirto pörssistä voi kuitenkin viivästyä tai epäonnistua myös alustan omien teknisten ongelmien takia.  

Näin toimii Forex Trading eli valuuttakauppa >>

Online-lompakko mahdollistaa nopean kaupankäynnin

Kryptovaluuttapörssien lisäksi varoja voi säilyttää netissä myös jonkun toisen palveluntarjoajan tilillä. Niiden hyvä puoli on se, että varat ovat nopeasti käytettävissä kaupankäyntiin. Online-lompakko toimii nettisivulla tai selaimen laajennuosana. 

Erona kryptovaluuttapörssin tarjoamaan lompakkoon on se, että varat eivät ole samassa paikassa kuin kaupankäyntialusta. Tosin jotkut online-lompakkojen tarjoajat mahdollistavat myös pörssitilin yhdistämisen lompakon kanssa. Online-lompakkojen palvelumaksut kannattaa tarkistaa ennen lompakon avaamista. 

Kryptovaluutan säilytys desktop-lompakossa on astetta turvallisempaa

Kryptovaluutan säilytys on mahdollista myös tietokoneelle asennettavan ohjelmiston avulla. Desktop-lompakossa varat eivät ole omalla koneellasi, vaan työpöytäohjelmiston kautta voi säilöä ja hallinnoida kryptovaroja. Kryptovaluutat ovat turvassa lohkoketjussa tai muussa hajautetussa tilikirjasysteemissä.

Tietokoneelle asennettavan ohjelmiston hyvä puoli on se, että privaattiavain ei ole kolmannen osapuolen hallussa. Desktop-lompakko on yhteydessä internettiin, mutta privaattiavain on omalla koneellasi. Desktop-lompakko mahdollistaa siis sujuvan kaupankäynnin, mutta on astetta turvallisempi kryptovaluutan säilytyspaikka kuin pörssi- tai online-lompakko.

Tietokoneen virussuojauksen tulee olla erityisen hyvin hoidettu, mikäli haluat käyttää desktop-lompakkoa kryptovarojesi säilyttämiseen. Olet myös itse vastuussa lompakon salasanojen säilyttämisestä.

Kryptovaluutat saa myös puhelimeen

Jos kryptovarallisuutesi on pieni ja haluat hallinnoida varojasi nopeasti ja näppärästi puhelimen kautta, on mobiililompakko silloin hyvä valinta. Kryptovaluutan säilyttäminen mobiilisovelluksessa on varsinkin nuoremman sijoittajasukupolven suosiossa.

Mobiililompakko on puhelimeen asennettava sovellus. Sen kautta on kätevää tehdä esimerkiksi päivittäisiä kauppoja ja ostoja. Monet pörssit ja kryptovaluutat tarjoavat omia mobiilisovelluksiaan kryptovaluuttojen säilyttämiseen.

Mobiililompakot ovat alttiita hakkeroinneille. Joku saattaa myös varastaa puhelimesi. Siksi niissä ei kannata säilyttää suuria summia. Kannattaa myös etukäteen selvittää, miten pääset varoihisi käsiksi, jos vaihdat puhelinta tai puhelimesi rikkoutuu.

Saitko oudon viestin? Näin tunnistat huijareiden lähettämän tekstiviestin >>

Kryptovaluutan säilytys on turvallisinta kylmässä lompakossa

Turvallisin tapa säilyttää kryptovaluuttaa on hardware-lompakossa, eli niin sanotussa kylmälompakossa. Kyse on useimmiten ulkoisesta kovalevystä, johon ei pääse netin välityksellä käsiksi. 

Hakkerit eivät siis pääse kylmälompakossa oleviin varoihin. Huonona puolena on se, että kylmälompakon hallinnointi ja koodien säilytys ovat täysin omalla vastuullasi. Jos kovalevy menee rikki tai hukkaat koodin, niin myös varallisuutesi on mennyttä. 

Kryptovaluutan säilyttämiseen suunnitellut ulkoiset lompakot voivat olla melko kalliita. Tästä syystä kylmälompakko on ehkä suositeltavampi valinta silloin, kun kryptovarallisuutta on jo kertynyt sievoinen summa. 

Kryptovaluuttalompakko voi olla silkkaa paperia

Toki kryptovaluuttaa voi säilyttää ihan paperisenakin. Tällöin sinulla on paperilla kirjoitettuna tai tulostettuna privaattiavain tai salasanoja, jota käyttämällä saat varat käyttöösi. Privaattiavain pitää syöttää online-tilille, jossa on import-ominaisuus. Kun privaattiavain on syötetty online-palveluun, paperilompakko yleensä hävitetään, sillä silloin privaattiavain on jo kolmannen osapuolen (eli tilin tarjoajan) tiedossa. 

Paperilla olevaa privaattiavainta eivät hakkerit saa selville. Rahojen siirtämiseen tarvitset lisäksi jonkun yllä mainituista vaihtoehdoista. 

Osa varallisuudesta voi hajautuksen vuoksi olla järkevää säilyttää paperilompakossa. Kaikkien kryptovarojen säilyttäminen paperilapun varassa ei liene kuitenkaan järkevää. Jos hukkaat privaattiavaimen tai paperilompakkosi tuhoutuu, niin varoja ei saa takaisin.

Esittelyssä suosituimmat kryptovaluutat >>

Huomioi nämä, kun valitset lompakkoa kryptovaluutalle

Kryptovaluutan säilytys on mahdollista useilla eri tavoilla. Internettiin kytköksissä olevat lompakot sopivat aktiiviselle kaupankävijälle, kun taas suurten summien säilyttämiseen turvallisempi vaihtoehto on hardware-säilytys eli niin sanottu kylmä lompakko. Ennen kuin valitset lompakkoa, tarkista, mitä valuuttoja lompakkoon voi säilöä. Kaikki lompakot eivät tue kaikkia kryptovaluuttoja.

Kryptovaluutan säilyttämisessä on tärkeää huomioida varojen hajautus: jos rahaa on paljon, kaikkea varallisuutta ei kannata säilyttää yhdessä lompakossa. Jos privaattiavain on kolmannen osapuolen hallussa esimerkiksi pörssialustan tarjoamassa lompakossa tai online-lompakossa, ovat rahat yhtä turvassa kuin mikä on palveluntarjoajan sivujen turvallisuus. Toisaalta riskin muodostaa myös se, jos itse hukkaa privaattiavaimen tai muut salasanat, joilla varoihin pääsee käsiksi. 

Lue seuraavaksi: Suuri kryptovaluuttahuijaus tulossa tiensä päähän >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kryptovaluutan säilytys – tässä eri vaihtoehdot”

Vastaa