Tätä virtuaalinen valuutta on oikeasti

By Outi

Virtuaalinen valuutta on aihe, joka herättää hämmennystä. Jollain tavalla se liittyy rahaan ja digitaalisuuteen, mutta mitä virtuaaliset valuutat ovat ihan oikeasti? Tästä artikkelista löydät vastauksia!

Virtuaalinen valuutta on digitaalisessa muodossa

Virtuaalinen valuutta on rahaa, joka on olemassa vain digitaalisesti. Virtuaaliseen valuuttaan perustuvassa rahajärjestelmässä voi olla erilaisia muotoja riippuen siitä, kuka on kehittänyt virtuaalisen valuutan ja miten valuuttaa saa hankittua. 

Virtuaalinen valuutta hankitaan yleensä louhimalla. Tähän liittyy lohkoketjuteknologia: digitaalisen tilikirjan myötä valuutalla tehdyt transaktiot voidaan varmentaa. Tällaiseen virtuaaliseen valuuttaan voidaan viitata myös termillä ”kryptovaluutta”.

Osa virtuaalisista valuutoista on avoimia kaikille. Periaatteessa kuka tahansa voi siis osallistua niiden louhintaan ja hankkia niitä itselleen. Käytännössä louhinta vaatii kuitenkin niin paljon tehoa tietokoneelta sekä sähköä, että louhinta esimerkiksi Bitcoinin louhinta on keskittynyt yrityksille. 

Osa virtuaalisten valuuttojen lohkoketjuista on jonkun yrityksen tai yhteisön hallussa. Toisinaan virtuaalivaluutan arvo on sidottu ennaltamääriteltyyn kohde-etuuteen, kuten esimerkiksi fiat-valuuttaan, hyödykkeisiin, kiinteään omaisuuteen taikka rahoitusvälineisiin. Näin pyritään vakauttamaan virtuaalisen valuutan arvoa, jotta se ei heittelehtisi virtuaalivaluutoille ominaiseen tapaan. Tällaista virtuaalista valuuttaa kutsutaan englanninkielisellä termillä ”stablecoin”.

Millaisia virtuaalisia valuuttoja on olemassa?

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan:

  1. valuutat: esim. Bitcoin
  2. alustat tai käyttöjärjestelmät: esim. Ethereum
  3. tokenit: esim. Ether

Valuutta -kategoriaan kuuluvilla kryptovaluutoilla voi maksaa ostoksia samaan tapaan kuin virallisillakin valuutoilla. Tällainen on esimerkiksi Bitcoin, jota voi käyttää jo useassa paikassa maksuvälineenä. Tähän kategoriaan kuuluvia kryptovaluuttoja kutsutaan yleisesti “coineiksi”.

Kakkoskategorian kryptovaluuttojen arvo perustuu esimerkiksi sovelluksiin, joita alustalla voi toteuttaa. Esimerkki tällaisesta kryptovaluutasta on suurin tämän hetkinen Bitcoinin kilpailija Ethereum. Kyseessä on avoimeen lähdekoodiin perustuva tietojenkäsittely-ympäristö. Se mahdollistaa muun muassa hajautettujen sovellusten ja älysopimusten tekemisen. 

Kryptovaluutta voi olla myös niin sanottu token. Se tarkoittaa sitä, että kyseisellä kryptovaluutalla voi tehdä ostoja tietyn järjestelmän sisällä. Coin käy siis maksuvälineenä yleisesti, kun taas token on sidottu tiettyyn alustaan. Esimerkiksi Ethereumissa voi tehdä ostoja muun muassa Ether (ETH) -kryptovaluutalla, joka on siis token. Raja coinin ja tokenin välillä ei kuitenkaan aina ole ihan selkeä. 

Finanssivalvonnan luokittelu on hieman erilainen. Sen mukaan virtuaalivaluutat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan näin:

Virtuaalivaluutat voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan. Markkinoilla on havaittu myös hybridimalleja, joissa yhdistyy useita eri ominaisuuksia.

  1. Maksuvälineen kaltaiset virtuaalivaluutat
  2. Tietyn hyödykkeen maksamiseen käyvät virtuaalivaluutat (utility coin)
  3. Rahoitusvälineiksi luettavat virtuaalivaluutat

Maksuvälineen kaltaiset virtuaalivaluutat on alun perin suunniteltu vaihtoehdoiksi perinteisille valuutoille ja ne on tarkoitettu käytettäviksi maksuvälineinä yleisesti markkinoilla. Tunnetuin maksuvälineen kaltainen virtuaalivaluutta on Bitcoin.

Utility coin viittaa virtuaalivaluuttaan, jolla voi maksaa niiden liikkeeseenlaskijan tuotteita tai palveluita. Yleensä tuotteet tai palvelut ovat vasta aikaisessa kehitysvaiheessa, kun niiden maksamiseen käyvä virtuaalivaluutta lasketaan liikkeelle.

Rahoitusvälineiksi luokiteltavilla virtuaalivaluutoilla voi olla esimerkiksi arvopaperin ominaisuuksia kuten ääni- tai omistusoikeuksia tai tuotto-odotuksia. Englanninkielinen termi ”security token” viittaa tähän virtuaalivaluutan muotoon.

Testaa tietosi: tiedätkö nämä 5 hämmästyttävää faktaa Bitcoinista?

Mitä virtuaalinen valuutta on tulevaisuudessa?

Virtuaalisen valuutan määritelmään kuuluu se, että valuutta on olemassa vain digitaalisessa muodossa. Määritelmää voidaan kuitenkin joutua laventamaan, mikäli pankit ottavat käyttöön omia digitaalisia valuuttojaan. 

Esimerkiksi Kiinassa on jo kokeilussa oma digitaalinen valuutta, joka on pankin kehittämä ja liikkeelle laskema. Kiinan yuan on edelleen perinteinen valuutta ja sillä on konkreettiset setelit ja kolikot. Mobiilimaksaminen on Kiinassa kuitenkin jo nyt niin yleistä, että käteismaksut saattavat loppua lähitulevaisuudessa lähestulkoon kokonaan. 

Kiina ei ole ainoa maa, joka kehittelee omaa virtuaalirahaa. Pankkien liikkeelle laskemat virtuaalirahat eroavat kuitenkin kryptovaluutoista siten, että pankkien valuutat voidaan jäljittää. Raha on siis virtuaalisessakin muodossa merkittyä, toisin kuin kryptovaluutoissa.

Nämä asiat on hyvä tietää virtuaalivaluutoista

Virtuaalivaluutat eivät ole pankkien tai minkään virallisen tahon liikkeelle laskemia. Täten niiden hallinta on käyttäjien käsissä, eikä pankkia tarvita maksutapahtumien vahvistamiseen. Tämä aiheuttaa kuitenkin myös riskin: mikään viranomainen ei valvo virtuaalivaluutoilla tehtyjä transaktioita tai valuuttojen arvokehitystä. Kaikki on kiinni lohkoketjun eheydestä ja käyttäjien luottamussuhteesta.

Virtuaalisia valuuttoja on käytetty rikollisuuteen juuri siksi, ettei maksuliikennettä voi jäljittää. Valuutan spelukatiivisella arvonnousulla on myös huijattu rahaa sijoittajilta. Yksi suurimmista tunnetuista kryptovaluuttoihin liittyvistä huijauksista on suomalaisiakin sijoittajia koskeva OneCoin.

Tällä hetkellä virtuaalisia valuuttoja ei käytetä laajamittaisesti maksuliikenteessä. Ne ovat enimmäkseen sijoituskohteita. Virtuaalinen valuutta tarjoaa kiinnostavan sijoituskohteen sijoittajalle, joka ei kaihda riskejä. Virtuaalivaluutan arvo ei ole taattu minkään virallisen tahon puolelta, joten valuuttojen arvo heittelee yleensä voimakkaasti.

Virtuaalinen valuutta on verotuksen alaista ja sijoittajan kannattaa tutustua Verohallinnon ohjeistukseen. Ohje koskee myös tahoja, jotka hyväksyvät virtuaalivaluuttoja maksuvälineenä sekä niitä, jotka louhivat virtuaalivaluuttaa.

Lue seuraavaksi: 3 syytä sijoittaa kryptovaluuttaan  


Muuta luettavaa muualta:

Taloudellisia päätöksiä

Me ihmiset olemme aika erikoisia mennessämme kauppaan, meillä nimittäin voi olla kauppalista, mutta ulos tullessamme olemme ostaneet paljon muutakin – esimerkiksi kaikenlaiset alennusmyynnit ovat meille magneetteja. Myös uudet trendit ja kaveripiiri saavat meidät juoksemaan erilaisten tuotteiden ja tavaroiden perässä, joita emme välttämättä edes tarvitse. Samalla kun mietimme tulevaisuutta ja turvallisuuttamme taloudellisissa asioissa, meidän kenties tulee oikeasti miettiä niitä vaihtoehtoja, mitä meillä on omien tietojemme turvaamiseksi.

Google Pay – kätevä tapa maksaa ostoksia

Google Pay on helppo ja kätevä tapa maksaa ostokset Android-laitteella kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa.Google Pay maksaminen onnistuu sadoissa sovelluksissa ilman maksutietojen ilmoittamista. Maksa liikennevälineessä, tilaa ruokaa tai osta lippu uuteen teatteriesitykseen yhdellä napautuksella. Se onnistuu, jos näet Buy with Google Pay -painikkeen.

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

2 kommenttia artikkeliin ”Tätä virtuaalinen valuutta on oikeasti”

Vastaa