Kryptovaluutta Aave on suomalaista syntyperää

By Outi

Kryptovaluutta Aave on kiinnostava, jatkuvasti kehittyvä ja varsin suosittu palvelu hajautettujen finanssipalveluiden tarjoajien joukossa. DeFi-palveluiden lisäksi käyttäjille ja sijoittajille on tarjolla AAVE-token. Tämän suomalaisen kryptovaluutan toiminnasta ja markkinatilanteesta pääset lukemaan lisää tästä artikkelista!  

Mikä kryptovaluutta Aave on?

Aave on perustettu vuonna 2017. Se on DeFi-palvelu, eli hajautetun lohkoketjun päälle rakennettu finanssipalvelu. Aaven myötä käyttäjät voivat tallettaa varoja palveluun tai lainata muiden käyttäjien tallettamia varoja, eli kyseessä on vertaislainapalvelu. 

DeFi on lyhennelmä sanoista “Decentralized Finance”. Tämä vertaislainapalvelu ei edellytä kolmatta osapuolta, kuten pankkia. Aaven hajautettu, avoimeen lähdekoodiin perustuva protokolla toimii Ethereumin lohkoketjun päällä. Monet muutkin DeFi-palvelut toimivat Ethereumiin pohjautuen. 

Ethereum vaihtoi protokollaa – mistä on kyse? >>

Aluksi Aaveen nimi oli ETHLend, joka oli lyhennös sanoista Ethereum Lending. Vuonna 2018 nimi vaihtui Aaveeksi. Protokolla aloitti Ethereumin verkossa vuonna 2020. Samana vuonna kryptovaluutta Aave sai myös UK Financial Conduct Authority -lisenssin, joka teki siitä virallisen elektronista rahaa käsittelevän instituution. 

Aave on suomalainen virtuaalivaluutta, sillä sen perustaja Stani Kulechov on suomalainen. Kulechov on nykyisin Aaveen toimitusjohtaja. Aaveen pääkonttori sijaitsee Lontoossa. 

Tiedätkö, mitä nämä 6 treidaustermiä tarkoittavat? >>

Miten Aave ja DeFi-palvelu toimivat?

Aaveen DeFi-palvelu on läpinäkyvä ja avoin. Kukin käyttäjä ja AAVE-tokeniin sijoittava tietää, mitä projektissa on meneillään. Aave ei missään vaiheessa hallinnoi itse käyttäjien palveluun tallettamia kryptovaluuttoja, vaan omistusoikeus pysyy koko ajan käyttäjillä. 

Jotta Aaveen kautta on mahdollista saada vertaislainaa, tarvitaan käyttäjiä, jotka tarjoavat lainattavaa likviditeettiä. Lainaajat voivat ansaita korkotuottoa talletetuille varoille. Kun käyttäjä tallettaa varoja Aaveeseen, hän saa talletusta vastaavan määrän aTokeneita. Nämä tokenit luodaan talletusvaiheessa ja tuhotaan sitten, kun talletus lunastetaan. 

Lunastusvaiheessa aTokenit vaihtuvat takaisin valuutaksi, jota palveluun alun perin talletettiin. Näin käyttäjä saa tuottoa, sillä hän saa Aaveesta ulos enemmän varoja kuin mitä on aluksi itse tallettanut. 

Aaveesta voi myös ottaa lainaa. Lainapalvelu on täysin automatisoitu ja lainan saa kryptovaluuttoina. Sen avulla voi hankkia itselleen likviditeettiä ilman, että tarvitsee myydä omistamiaan kryptovaluuttoja. Laina vaatii tosin suuremmat vakuudet kuin mitä lainan määrä on. Korkovaihtoehtoja on useita ja käyttäjä voi vaihtaa eri korkotasojen välillä tarpeen mukaan. 

Ottaakseen lainaa, käyttäjän on sidottava lainan ylittävä määrä vakuuksia palveluun. Jos kryptovaluutan arvo laskisi yhtäkkiä ja vakuuksien määrä alkaisi lähestyä lainan määrää, Aaveen automatisoitu protokolla myisi tarvittavan määrän positioita. Tämän vuoksi Aave on toiminut hyvin kryptomaailman välillä suuristakin romahduksista huolimatta. 

Aaveen oma token on nimeltään AAVE ja se on hallinto-token (englanniksi governance token). Tokenin omistajat voivat äänestää Aaveen kehitykseen liittyvistä asioista. AAVE-tokeneiden enimmäismäärä on 16 miljoonaa kappaletta. AAVE-tokenin omistajat voivat hyödyntää myös staking-ominaisuutta: tokeneita voi lukita palveluun ja saada siten korkotuottoa vastineeksi. Korko maksetaan AAVE-tokeneina. 

Tulee muistaa, että Aaveen vertaislainapalvelu on eri asia kuin yllä kuvailtu steikkaus. Tallettamalla varoja Aaveeseen ja lainaamalla niitä muille käyttäjille, voi saada talletukselleen vuosikorkoa. Steikkaus taas on enemmänkin palvelun turvamekanismi, joka suojaa esimerkiksi likviditeettiongelmilta. 

Näiltä lainatarjoajilta voit saada vakuudettoman nettilainan nopeasti >>

Kryptovaluutta Aave – kurssi ja ostaminen

AAVE-tokenin kurssi on sidoksissa siihen, kuinka suosittu Aave-protokolla on ja kuinka paljon ihmiset käyttävät DeFi-palveluita. Aaveen suosiolla ja tokenin arvolla ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä, sillä token on tyypiltään hallinto-token. Aaveen käyttäjien tekemien transaktioiden määrä ei siis suoraan liity AAVE-tokenin käyttöön. 

Aave toimii älysopimuksiin pohjautuen ja kuka tahansa voi käyttää sitä hankkimalla Web3-lompakon.  AAVE-tokenia ei tarvita palvelun käyttämiseen, vaan transaktiomaksut maksetaan Etherillä (ETH) tai käytetyn alustan omalla tokenilla. 

DeFi-tokeneiden arviointi voi olla hyvin vaikeaa, sillä esimerkiksi AAVE-tokenin kurssi voi nousta, vaikka palveluun talletettujen varojen määrä olisi laskusuunnassa. DeFi-tokeniin vaikuttaa ehkä eniten koko sektorin nousu. Arvioinnin vaikeuden takia DeFi-tokenit eivät ole parhaimpia mahdollisia sijoituskohteita aloittelijalle. 

AAVE-tokenin kurssi on pudonnut vuoden takaisesta noin 317 dollarista reilusti alaspäin. Artikkelin kirjoitushetkellä AAVE-tokenin arvo on noin 82 dollaria. AAVE-tokeniin voi sijoittaa esimerkiksi suomalaisessa Northcrypto -palvelussa tai Coinmotionin kautta. AAVEen hankkiminen onnistuu myös Binancessa, mutta vaihtopareja on hieman rajoitetummin. 

Näin ostat kryptovaluuttoja >>

Aave on yksi maailman suurimmista DeFi-palveluista

Aaveen tulevaisuuden näkymät vaikuttavat positiivisilta: palveluiden valikoima kasvaa edelleen. Aave tukee useimpia Ethereumin lohkoketjuun perustuvia kryptovaluuttoja. Kryptovaluutta Aave julkaisi kesällä 2022 myös ehdotuksen omasta stable coinista GHO:sta. Uusi, pienempi stable coin voisi osaltaan pienentää suurten stable coinien romahduksen aiheuttamaa riskiä DeFi -sektorille.  

Käyttäjät luottavat Aaveen palveluun, sillä siihen on lukittu huomattava määrä varallisuutta. Lukitun varallisuuden perusteella Aave on tällä hetkellä yksi maailman suurimmista DeFi-palveluista. 

Vaikka AAVE-kurssi ei ole noussut takaisin vuoden 2021 huipputasoille, vaan on jatkanut laskusuuntaisena, kokonaisuudessaan DeFi-markkinat ovat kuitenkin toimineet hyvin. Vuonna 2022 kryptomarkkinoilla on koettu useita konkursseja, jotka eivät kuitenkaan ole vaikuttaneet DeFi-palveluihin.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Miten kryptovaluutat reagoivat osakkeiden laskumarkkinaan? >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

Yksi kommentti artikkeliin ”Kryptovaluutta Aave on suomalaista syntyperää”

Vastaa