Kryptopörssi konkurssiin, kurssit romahtivat

By Outi

Jälleen yksi kryptopörssi on ajautunut konkurssiin ja seurauksena kryptovaluuttojen kurssit romahtivat. Uusin konkurssi tapahtui verrattain lyhyessä ajassa. Mistä tapahtumissa oikein oli kyse ja mitä vaikutuksia uusimmalla kryptopörssin kaatumisella on?

Kryptopörssi ja sen sisaryhtiö joutuvat paljastuksien kohteeksi

FTX:n on perustanut amerikkalainen Sam Bankman-Fried vuonna 2019. FTX:n konkurssin taustalla oli huoli siitä, että FTX:n sisaryhtiö Alameda Researchin tase on liian vahvasti riippuvainen epälikvideistä tokeneista, kuten FTX:n omasta FTT:stä. Paljastusjutun julkaisi Coindesk 2.11.2022

Artikkeli sai aikaan keskustelua sosiaalisessa mediassa. Se ei kuitenkaan vielä aiheuttanut suurempaa vahinkoa FTX:lle. 

Coindeskin artikkeli sai aikaan epäilyksiä. Suurin käänne oli, kun FTX:n kilpailija Binance ilmoitti myyvänsä kaikki FTT-tokeninsa. Binance omisti aiemmin merkittävän osan FTX:stä, mutta FTX osti Binancen ulos vuonna 2021. Osa kauppahinnasta maksettiin FTT-tokeneina, jotka Binance uhkasi nyt myydä. 

Kiinan valuutan arvo saattaa heikentyä, tässä syy >>

Kilpailijan twiitti sai sijoittajat säikähtämään

Sunnuntaina 6.11.2022 Binancen omistaja Changpeng Zhao ilmoitti Twitterissä myyvänsä kaikki yhtiön omistamat FTT-tokenit riskinhallinnan vuoksi. Niiden arvo on yhteensä noin 580 miljoonaa dollaria. Zhao viittasi twiitissään keväällä romantaneeseen Terraan. Tämä sai sijoittajat säikähtämään ja he alkoivat myös myydä pois omia omistuksiaan. FTT:n kurssi romahti. FTX:n likviditeetti ei riittäisi kattamaan valuuttanostoja. Twiitin seurauksena FTT:n arvosta katosi peräti 80 prosenttia. 

Kryptopörssi FTX oli suurissa vaikeuksissa. Yhtiön likviditeetti heikentyi asiakkaiden nostaessa sankoin joukoin varojaan pois palvelusta. FTX ei pystyisi toimittamaan kaikkia nostoja. 

Kahdessa päivässä FTX:n asiakkaat olivat nostaneet varojaan pörssistä pois jo kuudella miljardilla. FTX:n konkurssi olisi vääjäämätön. Tiistaina 8.11.2022 pörssi katkaisi ulosmaksut rahojen loppuessa. 

Näin asuntolainan koron nouseminen vaikuttaa lainakuluihin >>

Kryptopörssi pelastuukin yrityskaupan avulla?

Tilanne sai uuden käänteen, kun tieto mahdollisesta yrityskaupasta julkaistiin. Maailman suurin kryptopörssi Binance ilmoitti ostavansa FTX:n lukuun ottamatta sen Yhdysvalloissa olevaa liiketoimintaa. Yhtiöiden omistajat twiittasivat tehneensä kaupasta ei-sitovan aiesopimuksen. Sopimuksen yksityiskohtia ei paljastettu. Yrityskauppa voisi pelastaa FTX:n ja ennen kaikkea sen asiakkaiden varat.

Ennen kaupan toteutumista tehtiin due diligence, eli selvitys FTX:n tilanteesta ennen yrityskauppaa. Yrityskauppauutisen seurauksena FTT:n arvo laski noin 20 % 17,5 dollarista 14,5 dollariin. Binancen BNB token sen sijaan nousi 8 % 326 dollarista 355 dollariin. 

Keskiviikkona ilmeni kuitenkin, että Binance vetäytyy diilistä. FTX:n taseessa paljastui olevan miljardien dollarien aukko. Puuttuvien miljardien syynä on ilmeisesti se, että FTX pelasti sisaryhtiönsä Alameda Researchin keväällä 2022 yhtiön jouduttua likviditeettiongelmiin Terran romahdettua. FTX on pelastanut muitakin alan yhtiöitä ja tällä tavoin rakentanut mainetta vakaana toimijana. 

Laskumarkkina voi aiheuttaa lisää konkursseja

FTX:n vaikeudet liittyvät laajemmassa mittakaavassa meneillään olevaan laskumarkkinaan ja Yhdysvaltain dollarin arvostukseen. Useimpien kryptovaluuttojen kurssit ovat laskeneet osakepörssin karhumarkkinan myötä. Kryptopörssi FTX:n konkurssi sai kryptojen arvon romahtamaan vielä entistäkin alemmas. 

Sijoittajat pelkäävät kryptovaluuttojen arvon heikentymistä ja jopa nollaantumista. Keväällä koetun Terra Lunan romahduksen jälkeen sijoituksia on siirretty pois kryptovaluutoista vakaampiin sijoituskohteisiin. FTX:n tapaus sai asiakkaat nostamaan varojaan FTX-pörssistä ennätysvauhtia. Konkurssi tulee vaikuttamaan kryptomarkkinaan negatiivisesti muidenkin pörssien osalta. 

Yhdysvaltain dollari on vuonna 2022 vahvistunut, joka vaikuttaa myös kryptovaluuttojen ostoon ja myyntiin. Perinteisesti dollarin kurssi korreloi negatiivisesti kryptovaluuttojen kurssiin: mitä vahvempi dollari, sitä heikompi kryptovaluutta. Dollarin kurssinousu nostaa kuitenkin dollarin arvoon sidottujen vakaavaluuttojen eli stable coinien kurssia. Toisaalta arvonsa menettänyt Terra oli nimenomaan stable coin, joten dollarisidosteisuus ei takaa kryptovaluutan arvon säilymistä. 

Kryptotalvi on täällä. Jos kryptovaluutan kurssit jatkavat laskusuuntaisena ja sijoittajat siirtävät omistuksiaan muihin sijoituskohteisiin, on varmaa, etteivät kryptovaluuttapalveluita tarjoavien yritysten taloushaasteet tule ainakaan katoamaan. 

Saattaa hyvin olla, että FTX:n tapaus oli vasta alkua, sillä ei ole vielä tiedossa, mitä muita yhtiöitä FTX oli pelastamassa ja miten konkurssi vaikuttaa niiden talouteen. Kun kryptotalven viima alkaa puhaltaa kunnolla, saattaa edessä olla lisää yhtiöiden sulautumisia, henkilöstön irtisanomisia ja jopa konkursseja.

Lue myös: Miten kryptovaluutat reagoivat osakkeiden karhumarkkinaan? >>

About the author

Author description olor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed pulvinar ligula augue, quis bibendum tellus scelerisque venenatis. Pellentesque porta nisi mi. In hac habitasse platea dictumst. Etiam risus elit, molestie 

4 kommenttia artikkeliin ”Kryptopörssi konkurssiin, kurssit romahtivat”

Vastaa